29052020_1.jpg

Будући изасланици одбране у посети Министарству спољних послова

29. 05. 2020

Дачић будућим изасланицима одбране: Наши национални и државни интереси су на првом месту и увек будите чврсти у ставу и одлучни у њиховој одбрани

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић обратио се данас у Министарству спољних послова будућим изасланицима одбране у САД, Руској Федерацији, Француској, Немачкој и Бугарској, у оквиру припрема за њихове предстојеће мисије у дипломатским представништвима Републике Србије.

Министар је истакао да су овакви догађаји увек добра прилика да се истакне значај веома успешне сарадње наша два министарства, која се остварује у духу заједништва и солидарности на бројним задацима заштите државних интереса и ефикасног спровођења спољнополитичких циљева Републике Србије.

„Посао који ћете обављати неће бити ни мало једноставан, посебно јер су билатерални односи са земљама у које ћете бити упућени од велике важности за Републику Србију. Уверен сам да ћете уз добру сарадњу са нашим колегама у дипломатским мисијама у Москви, Вашингтону, Берлину, Паризу и Софији унапредити свеукупну сарадњу са земљама пријема и допринети да интереси Републике Србије буду у већој мери уважени у престоницама у којима ћете службовати."

У свом обраћању, министар је истакао да Србија међудржавне односе и партнерства гради на принципима дијалога, узајамног уважавања и поштовања међународних обавеза. Као земља која је, упркос историјским искушењима, увек била привржена слободи и правди, Република Србија настоји да у међународним односима буде одговоран, предвидљив и кредибилан партнер.

„Приоритети спољне политике Републике Србије, који су истовремено неодвојиви од заштите националне безбедности наше земље, веома су јасно дефинисани. Пре свих, то је одбрана територијалног интегритета, за шта је посебно важно питање Косова и Метохије. Опстанак и заштита Срба на Косову и Метохији је наш важан, дугорочни циљ, али и један од основих мотива за посвећеност дијалогу са Приштином. Постизање компромисног решења за питање Косова и Метохије видимо као једини исправни исход процеса нормализације односа, који може бити одржив на дужи рок.
Наш приоритет је и успешно окончање процеса приступања Европској унији, што је и стратешки спољнополитички правац Републике Србије.
Наша држава велику пажњу посвећује и развоју регионалне сарадње у циљу очувања мира и безбедности на Западном Балкану, као основног предуслова за напредак сваке земље појединачно и региона у целини.
Последњих неколико година развој билатералних односа са најмоћнијим актерима у свету, али и продубљивање сарадње са нашим традиционалним пријатељима, бележе константан узлазни тренд, што је још један од спољнополитичких приоритета Републике Србије."

У наредном периоду очекује нас наставак интензивних активности у области цивилне и војне дипломатије. Понављам, изазови су бројни, а задаци захтевни, што ће тражити наше континуирано максимално залагање и посвећеност. Управо се у претходним месецима српска дипломатија сусрела са једним несвакидашњим изазовом – пандемијом Ковид-19, која је на испит ставила капацитете читаве наше дипломатске службе.

На крају излагања, министар је будућим изасланицима одбране пожелео пуно успеха у будућем раду и подсетио да увек имају на уму да су наши национални и државни интереси на првом месту и да увек и у свакој прилици буду чврсти у ставу и одлучни у њиховој одбрани.

„Користите ваше знање, искуство и умешност, јер на тај начин најбоље вршите своју мисију и представљате своју земљу. Увек ћете имати подршку колега из Министарства спољних послова, а ми у потпуности рачунамо на вас и подршку Министарства одбране и Војске Србије", закључио је министар Дачић.

„Поштовани изасланици одбране,

У наредном периоду очекује нас наставак интензивних активности у области цивилне и војне дипломатије. Понављам, изазови су бројни, а задаци захтевни, што ће тражити наше континуирано максимално залагање и посвећеност. Сви ћемо бити на томе ангажовани – наша два министарства, али и друге државне институције. У свему томе важно место и улогу имате и ви, као будући изасланици одбране. Имајте на уму да морате бити спремни на све и да за време ваших мисија можете бити суочени са различитим непредвиђеним околностима и ванредним ситуацијама. Управо се у претходним месецима српска дипломатија сусрела са једним несвакидашњим изазовом – пандемијом Ковид-19, која је на испит ставила капацитете читаве наше дипломатске службе. Надамо се да ћемо у сличним ситуацијама моћи да рачунамо на ваше ангажовање како бисмо удруженим снагама пружили заштиту и помоћ сваком грађанину Републике Србије, ма где се налазио и ма колико озбиљна била претња са којом се суочава.

Желим вам пуно успеха у будућем раду и подсећам вас да увек имете на уму да су наши национални и државни интереси на првом месту и да увек и у свакој прилици будете чврсти у ставу и одлучни у њиховој одбрани. Користите ваше знање, искуство и умешност, јер на тај начин најбоље вршите своју мисију и представљате своју земљу. Увек ћете имати подршку колега из Министарства спољних послова, а ми у потпуности рачунамо на вас и подршку Министарства одбране и Војске Србије.

Хвала на пажњи."

 

Преузето са сајта Министрства спољних послова Републике Србије


Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас