VOA logo

Десета и 11. седница Одбора за контролу служби безбедности

06. 10. 2017

Одбор за контролу служби безбедности на седници затвореној за јавност одржаној 4. октобра 2017. године разматрао је и усвојио Извештај о раду Војнообавештајне агенције.

Чланови Одбора су оценили да извештај Војнообавештајне агенције пружа свеобухватан увид у најважније сегменте рада ове службе безбедности у извештајном периоду и констатовали да је Агенција у извештајном периоду ефикасно извршавала задатке из своје надлежности.

Узимајући у обзир глобално безбедносно окружење и безбедносне изазове у региону, Одбор је констатовао да Војнообавештајна агенција, као део јединственог безбедносно-обавештајног система, са успехом обавља обавештајне послове од значаја за безбедност Републике Србије, у складу са дефинисаним надлежностима. Учесталост терористичких напада и огроман број цивилних жртава у највећим европским градовима, показатељ су значаја и неопходности јачања обавештајних структура Републике Србије. У том смислу Одбор је нагласио важност и висок квалитет рада Војнообавештајне агенције.

Констатован је и значајан допринос Агенције даљем развоју билатералне војне и војноекономске сарадње. Поздрављајући ангажовање припадника Министарства одбране и Војске Србије у мисијама у иностранству, под окриљем УН и ЕУ, Одбор је истакaо значајну улогу коју има Војнообавештајна агенција у праћењу ситуације у подручјима ангажовања припадника МО и ВС и пружању обавештајне подршке у реализацији мисија. Одбор даје пуну подршку даљем координираном раду служби безбедности у циљу заштите националних интереса и безбедности грађана Р. Србије.

Истог дана одржана је седница Одбора затворена за јавност на којој је размотрен и усвојен Извештај о раду генералног инспектора служби Министарства одбране.

Одбор је закључио да службе безбедности и у будућности треба да наставе са применом свих евентуалних препорука генералног инспектора и поздравио позитивне оцене о законитости и правилности рада служби безбедности Министарства одбране које је за извештајни период изнео генерални инспектор. Сарадња Одбора и генералног инспектора служби Министарства одбране представља значајан елемент цивилне и демократске контроле над радом служби Министарства одбране, који доприноси даљем унапређењу законитости и ефикасности рада служби. У том смислу, Одбор је дао пуну подршку генералном инспектору служби у вршењу контроле над радом служби безбедности Министарства одбране, сматрајући да је овакав вид контроле значајан са аспекта унапређења законитости и правилности рада служби безбедности.

Седницама је председавао мр Игор Бечић, председник Одбора а присуствовали су следећи чланови Одбора: Марија Обрадовић, Драган Шормаз, Владимир Ђукановић и заменик члана Одбора Владан Заграђанин.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас