05032019_Prijem.JPG

Обележен Дан Војнообавештајне агенције

06. 03. 2019

Пријем поводом обележавања 5. марта Дана Војнообавештајне агенције одржан је вечерас у Свечаној сали Дома Гарде на Топчидеру.

Свечаности су присуствовали председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, представници Министарства одбране и Војске Србије, дипломатског и војнодипломатског кора, верских заједница, народни посланици и бројни гости.

Поздрављајући окупљене у име припадника Агенције, директор Војнообавештајне агенције бригадни генерал Зоран Стојковић, подсетио је да је заштита отаџбине одувек основни задатак сваког српског обавештајца, али и да је у свим историјским раздобљима, посебно у ратовима, тај задатак био сложен.

- Посао припадника једине српске спољне обавештајне службе, каква је ВОА, ни данас није лакши. Обавља се у времену које је посебно динамично и турбулентно. Сведоци смо све бржих промена како на глобалном тако и регионалном плану и нових геополитичких околности које отежавају процене будућих догађаја. Понашање главних међународних актера је све непредвидивије, а познато је да када велики играчи на светској сцени укрсте интересе, обично последице тог судара осете мали – нагласио је генерал Стојковић, додајући да је посебно поносан на чињеницу да је ВОА у таквим околностима успела да одржи висок кредибилитет процена о ситуацији у нашем окружењу, али и у свету.

Он је посебно захвалио припадницима Агенције, који су радом и залагањем допринели таквим резултатима и учинили да она буде модерна и способна да препозна опасности којима је изложена наша отаџбина.

- Такву спољну обавештајну службу не бисмо имали да није било сталне подршке и разумевања и захтева државног и војног руководства. За рад Агенције на оваквом нивоу посебно је заслужно Министарство одбране и наш министар који имају огромно разумевање за наше потребе и планове. Захваљујући томе, успели смо да подмладимо кадар и спроведемо реорганизацију, као и да проширимо мрежу војних изасланстава. У прошлој години отворили смо два нова изасланства – у Белорусији и Ирану – истакао је генерал Стојковић додајући да ће стечено поверење припадници ВОА настојати да оправдају подршком развоју билатералне војне и војноекономске сарадње.

Према његовим речима, изасланици одбране, осим што представљају Србију, штите и њене интересе у иностранству и иступају у јединственом дипломатском фронту афирмишући државни концепт војне неутралности и ширећи истину о Косову и Метохији.

- Војнообавештајна агенција је присутна на многим местима широм планете, али са жаљењем могу да констатујем да нема континента или важнијег региона у свету где владају мир и хармонија. Трка у наоружању, која се у свету захуктала, рефлектује се и на наш регион и то је нешто што нас забрињава као неутрално опредељену земљу. Србија не жели да буде извор нестабилности, али ни мета неког будућег конфликта и зато са посебном пажњом пратимо тешко објашњиво интензивно наоружавање земаља региона Балкана, које би по логици ствари требало да се ослањају на колективну безбедност која проистиче из чланства у НАТО. Спречавање изненађења на стратегијском плану био је и остаје наш основни задатак, а безбедност наше отаџбине императив – закључио је директор Војнообавештајне агенције бригадни генерал Зоран Стојковић.

На данашњи дан пре тачно 135 година војнообавештајна служба је установљена у Српској војсци као Спољни одсек у оквиру Главног Ђенералштаба, предвођен нашим прослављеним ратником војводом Радомиром Путником.
 

 

Обраћање бригадног генерала Стојковића

Обраћање бригадног генерала Стојковића
 
 

Пријем поводом Дана Војнообавештајне агенције

Пријем
 


Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 09.07.2019. | Седница Одбора за контролу служби безбедности

    Одбор за контролу служби безбедности, на седницама затвореним за јавност, одржаним 9. јула 2019. године, разматрао је и усвојио извештаје о раду Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције за претходни период.

  • 14.06.2019. | Састанак министра одбране са будућим изасланицима одбране

    Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са официрима Војнообавештајне агенције, који ће у наредном периоду преузети дужност изасланика одбране Републике Србије у иностранству.

  • 14.06.2019. | Пријем код патријарха Иринеја

    Његова светост патријарх српски господин Иринеј примио је 12. јуна 2019. године у Српској патријаршији у Београду делегацију Војнообавештајне агенције на челу са директором бригадним генералом Зораном Стојковићем.

Важнији линкови

Пратите нас