nacelnik VOA dan VOA.jpg

Обележен Дан Војнообавештајне агенције

05. 05. 2010

Војнообавештајна агенција (ВОА) у Дому гарде у Топчидеру обележила је свој дан - 6. мај. Свечаности су присуствовали председник Србије Борис Тадић, министар одбране Драган Шутановац, министри у Влади Србије, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, представници Министарства одбране и Војске Србије, МУП-а, верских заједница, војни изасланици акредитовани у Србији и бројни гости. 

 
Поздрављајући присутне заступник директора ВОА бригадни генерал Драган Владисављевић истакао је да је „Војнообавештајна агенција данас савремена организација чије припаднике одликује професионализам, образовање, стручност и мотивисаност“.
 
Генерал Владисављевић је рекао да ВОА као модерна спољно-обавештајна служба Министарства одбране и Републике Србије врши обавештајну функцију за потребе одбране државе, а преко мреже изасланстава одбране доприноси јачању билатералне војне сарадње и представљању државе и Војске у иностранству. 
 
„У протеклих годину дана постигнути су добри резултати“, нагласио је генерал Владисављевић и додао да ће Војнообавештајна агенција у наредном периоду, уз максимално професионално ангажовање, настојати да на најбољи начин реализује задатке и допринесе безбедности Србије.
 
Војнообавештајна агенција свој дан обележава 6. маја, када је 1920. године ступила на снагу Уредба о Главном ђенералштабу и ђенералштабној струци Краљевине СХС, којом је образовано Обавештајно одељење Главног ђенералштабаша. Тако је први пут од настанка модерне војске на нашим просторима, обавештајна функција издвојена у посебну организацијску целину.

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 09.07.2019. | Седница Одбора за контролу служби безбедности

    Одбор за контролу служби безбедности, на седницама затвореним за јавност, одржаним 9. јула 2019. године, разматрао је и усвојио извештаје о раду Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције за претходни период.

  • 14.06.2019. | Састанак министра одбране са будућим изасланицима одбране

    Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са официрима Војнообавештајне агенције, који ће у наредном периоду преузети дужност изасланика одбране Републике Србије у иностранству.

  • 14.06.2019. | Пријем код патријарха Иринеја

    Његова светост патријарх српски господин Иринеј примио је 12. јуна 2019. године у Српској патријаршији у Београду делегацију Војнообавештајне агенције на челу са директором бригадним генералом Зораном Стојковићем.

Важнији линкови

Пратите нас