nacelnik VOA dan VOA.jpg

Обележен Дан Војнообавештајне агенције

05. 05. 2010

Војнообавештајна агенција (ВОА) у Дому гарде у Топчидеру обележила је свој дан - 6. мај. Свечаности су присуствовали председник Србије Борис Тадић, министар одбране Драган Шутановац, министри у Влади Србије, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, представници Министарства одбране и Војске Србије, МУП-а, верских заједница, војни изасланици акредитовани у Србији и бројни гости. 

 
Поздрављајући присутне заступник директора ВОА бригадни генерал Драган Владисављевић истакао је да је „Војнообавештајна агенција данас савремена организација чије припаднике одликује професионализам, образовање, стручност и мотивисаност“.
 
Генерал Владисављевић је рекао да ВОА као модерна спољно-обавештајна служба Министарства одбране и Републике Србије врши обавештајну функцију за потребе одбране државе, а преко мреже изасланстава одбране доприноси јачању билатералне војне сарадње и представљању државе и Војске у иностранству. 
 
„У протеклих годину дана постигнути су добри резултати“, нагласио је генерал Владисављевић и додао да ће Војнообавештајна агенција у наредном периоду, уз максимално професионално ангажовање, настојати да на најбољи начин реализује задатке и допринесе безбедности Србије.
 
Војнообавештајна агенција свој дан обележава 6. маја, када је 1920. године ступила на снагу Уредба о Главном ђенералштабу и ђенералштабној струци Краљевине СХС, којом је образовано Обавештајно одељење Главног ђенералштабаша. Тако је први пут од настанка модерне војске на нашим просторима, обавештајна функција издвојена у посебну организацијску целину.

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 29.03.2019. | Саопштење о трибини о НАТО агресији

    У складу са Програмом обележавања 20 година од одбране од НАТО агресије, изасланици одбране Републике Србије су у протеклом периоду организовали низ догађаја

  • 12.03.2019. | Пуковнику Рашети француски орден Националног реда за заслуге

    Некадашњем изасланику одбране Републике Србије у Републици Француској пуковнику Зорану Рашети уручен је орден Националног реда за заслуге, у рангу витеза

  • 09.03.2019. | Министар Вулин на Конференцији изасланика одбране

    Састанку у оквиру Конференције изасланика одбране Републике Србије, одржаном данас у Дому Гарде на Топчидеру, присуствовали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

Важнији линкови

Пратите нас