VOA logo

Обележен Дан Војнообавештајне агенције

05. 03. 2021

Свечаност поводом обележавања 5. марта - Дана Војнообавештајне агенције одржана је данас у Војнообавештајној агенцији.

Честитајући јубилеј припадницима Агенције, директор бригадни генерал Зоран Стојковић је истакао да ВОА са поносом чува дугу и велику традицију војне обавештајне службе.

„Формирањем Спољног одсека у оквиру Оперативног одељења Главног Ђенералштаба, 05. марта 1884. године, по први пут у модерној српској држави је институционално заокружена војнообавештајна делатност. Оснивањем поменутог Спољног одсека започета је историја ВОА дуга 137 година. Суштина обавештајног рада остала је иста, али су се околности током тог времена битно мењале. Искуства из ратова и криза кроз које је пролазила наша земља засигурно су утицала на способности службе и допринела профилисању Агенције у оквиру безбедносно-обавештајног система Србије. Као и 1884. године, ВОА је и данас једина српска спољна обавештајна служба, која својим радом пружа обавештајну подршку државном врху у доношењу најважнијих одлука о безбедности земље. Изузетно је важно што је, без обзира на државно уређење, увек била препозната потреба да се стручни и технички капацитети обавештајне службе константно унапређују. Због тога је ВОА данас савремена служба, чији припадници по својим знањима, способностима и вештинама не заостају за својим колегама из најразвијенијих земаља. У томе нам значајну  подршку пружа државно и војно руководство, које је имало разумевања за наше потребе и предлоге за унапређење рада.“, нагласио је генерал Стојковић.

Говорећи о раду Војнообавештајне агенције у 2020. и задацима  у 2021. години, генерал Стојковић је саопштио да је глобална криза изазвана пандемијом, чији је узрок COVID 19, погоршала дубоке супротности и довела постојеће глобалне претње на нови ниво, подстакнувши велики број земаља да поново процене националне приоритете, у измењеној међународној и националној димензији. Очекујемо да ће економске последице пандемије створити основу за снажније ривалство великих сила и сукобљавање око вођства, приступа природним ресурсима, као и за успостављање контроле над главним светским рутама за транспорт људи и добара, као и комуникационим мрежама.  

У 2020. години, у условима пандемије, циљ Војнообавештајне агенције је био да настави будно праћење глобалних безбедносних процеса, али и да њени припадници буду одговорни и брину о људима. У великој мери смо успели да сачувамо здравље припадника Агенције и подржимо рад наших представника у иностранству у отежаним условима, посебно у државама које су у првом таласу биле најтеже погођене вирусом COVID 19. Нове околности у којима смо се, као и друге институције и сви грађани Србије нашли, искористили смо за развој аналитичких алата, подизање квалитета наших информација и њихов редизајн, како би биле прегледније и јасније. У том процесу, потребе корисника су биле наш приоритет. Ове и наредне године имамо другачије амбиције - желимо да проширимо мрежу изасланстава одбране и војнодипломатска представништва отворимо у Сирији, Либану и Црној Гори, и да на нерезиденцијалној основи покријемо Мали и Јерменију. То ће допринети изградњи бољих односа, унапређењу билатералне војне, војно-економске и војно-техничке сарадње са тим земљама. Јачање наших капацитета допринеће правовременом информисању и изради квалитетнијих процена развоја војнобезбедносне ситуације у региону и кризним жариштима, а све је наравно усмерено ка спречавању стратегијског изненађења по безбедност наше земље.

Поводом јубилеја, истакнутим појединцима и организацијским целинама Војнообавештајне агенције су додељене награде и похвале.

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас