5_3_2020_12.JPG

Обележен Дан Војнообавештајне агенције

05. 03. 2020

Министар Вулин: Ви чувате свој народ и своју земљу

- Врховни командант Војске Србије Александар Вучић веома води рачуна о томе шта радите, шта чините, зна ваше успехе, зна колико сте допринели да наша војска и наша обавештајна заједница буду сигурни и припремљени за дане који долазе и за дане у којима смо трајали. Врховни командант Војске Србије води рачуна о томе да сваки припадник војске, а посебно обавештајне заједнице, зна шта му је основна и најважнија дужност – чувати своју земљу и свој народ и не правити никада и ниједан компромис са непријатељима наше земље и нашег народа – рекао је министар одбране Александар Вулин на данашњој свечаности поводом Дана Војнообавештајне агенције, одржаној у Великој ратној сали старог Генералштаба.

Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије, Милорад Вељовић, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небоша Стефановић, народни посланици, представници Министарства одбране и Војске Србије, дипломатског и војнодипломатског кора, обавештајно-безбедносног сектора, верских заједница и бројни гости.

Министар Вулин је истакао да је Војска Србије једна од најпоштованијих институција нашег народа, поручивши да је задатак припадника војнообавештајне заједнице да све нас учине сигурним, безбедним и да нам унапред кажу одакле зло долази и шта би требало учинити да би оно било спречено.

Данас, као и некада, Србија и њен народ пред истим су питањима и изазовима који су вековима актуелни на Балкану, а 136 година - подсећа министар Вулин - Србија се организовано труди да сазна одакле јој прети зло, каква је невоља може задесити и да бар корак буде испред оних од којих зло долази.

- Да би сачували мир и слободу не можемо се поуздати у силу, новац и технологију која је често и скоро увек на страни оних који мисле да је Србија превелика и да би је требало смањити, уназадити, научити послушности. Можемо да се поуздамо само у наше људе, у њихову спремност да уче и раде и да се жртвују – рекао је министар Вулин.

Поздрављајући присутне, директор Војнообавештајне агенције бригадни генерал Зоран Стојковић истакао је да су припадници те службе свесни свог места и улоге у обавештајно-безбедносној заједници Републике Србије и да су све своје задатке у протеклом периоду обављали савесно и посвећено, професионално и одговорно, иако због природе посла они остају непознати широј јавности.

- Са оне стране државне међе опстајали смо и трагали за неухватљивим, скривеним намерама и скованим заверама оних који не мисле добро Србији - рекао је директор Војнообавештајне агенције и потврдио да су оперативни продори остварени у најтежим условима.

Он је истакао да су праћење миграторних токова, политичко-безбедносне ситуације и нестабилности у многим државама, тероризма и сајбер претњи, али и даље присутних традиционалних облика ратовања, били императив за Војнообавештајну агенцију.

- Интензивно смо били ангажовани на прикупљању информација које би нашем државном и војном руководству помогле у доношењу одлука - рекао је бригадни генерал Зоран Стојковић и изразио задовољство због значајног кадровског подмлађивања, уз поруку да су припадници те службе „увек били, јесу и биће увек тамо где треба да буду, на првој спољној одбрамбеној линији наше отаџбине.“

За изузетну сарадњу и допринос раду, као и подршку јачању безбедносно-обавештајног система Републике Србије, генерал Стојковић уручио је плакете Војнообавештајне агенције министру одбране Александру Вулину, начелнику Генералштаба генералу Милану Мојсиловићу и потпредседнику Владе Србије и министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу.

Војнообавештајна агенција обележава свој дан у знак сећања на 5. март 1884. године, када је склопу реорганизације и модернизације српске војске донета Уредба о ђенералштабној струци, којом је у оквиру Оперативног одељења Главног ђенералштаба формиран Спољни одсек, предвођен нашим прослављеним ратником војводом Радомиром Путником.
 

 

Обраћање министра Вулина

Обраћање министра Вулина
 
 

Обраћање бригадног генерала Зорана Стојковића

Обраћање бригадног генерала Зорана Стојковића
 


Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас