Промоција монографије ''Војнообавештајна служба у Србији''

Промоција монографије ''Војнообавештајна служба у Србији''

05. 03. 2013

Промоцији у Свечаној сали Медија центра ''Одбрана'' присуствовали су председник Народне скупштине Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, изасланици одбране бројних земаља, црквени великодостојници, као и бројни гости.

Директор ВОА, бригадни генерал Драган Владисављевић оценио је да је монографија прилика да се остави траг о „људима из сенке“, војним обавештајцима, о чијим жртвама и херојским подвизима јавност није била довољно упозната.
''Ово дело је историјски доказ о континуитету службе, подсећање да је војнообавештајна функција у Србији стара колико и држава и њена војска и да никада није изгубила на значају. Истовремено, оно је драгоцено за стицање знања и искустава из прошлости'' рекао је генерал Владисављевић. Он је додао да сагледавање сопствене историје помаже да се дефинише садашње и будуће место и улога ВОА. Директор ВОА нагласио је да је објављивањем монографије, богато илустроване војним документима и фотографијама, од којих су многе тек сада постале доступне јавности, одата почаст свима који су од 1884. године, када је основана ова служба, градили темеље Србије и били њена прва линија одбране од претњи које долазе из иностранства.
Говорећи о припадницима војнообавештајне службе, генерал Владисављевић је рекао да они нису ''рачунали на славу и новац, нити су очекивали јавна признања, већ их је водио патриотизам и оданост државе и националних интереса". Према његовим речима, улога војнообавештајне службе је остала непромењена – да открије намере носилаца безбедносног угрожавања, спречи изненађење и о томе правовремено обавести државно и војно руководство.

Рецезент књиге, генерал у пензији Бранко Крга истакао је изузетан значај функционисања војнообавештајне делатоности за националну сигурност земље. Он је нагласио да је овом монографијом указано на посебну вредност те службе која се "никада није бавила подривањем других држава и народа, већ искључиво за прикупљање информација у циљу заштите наше земље".
Управник Народне библиотеке Србије Дејан Ристић оценио је да је право време да овакво дело, које сведочи о трајању службе, буде презентовано како читаоцима, тако и стручној јавности, разбијајући стереотипе о затворености службе.

У име Уређивачког одбора на промоцији се обратио мајор Драган Савић који је истакао да је током истраживања и рада на изради монографије консултована обимна архивска грађа, која се чува у војним и државним архивама, бројна стручна литература али и да се разговарало са некадашњим припадницима службе и њиховим породицама.
Делове из појединих докумената објављених у монографији читали су глумци Војислав Брајовић и Синиша Убовић.
 


Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 29.03.2019. | Саопштење о трибини о НАТО агресији

    У складу са Програмом обележавања 20 година од одбране од НАТО агресије, изасланици одбране Републике Србије су у протеклом периоду организовали низ догађаја

  • 12.03.2019. | Пуковнику Рашети француски орден Националног реда за заслуге

    Некадашњем изасланику одбране Републике Србије у Републици Француској пуковнику Зорану Рашети уручен је орден Националног реда за заслуге, у рангу витеза

  • 09.03.2019. | Министар Вулин на Конференцији изасланика одбране

    Састанку у оквиру Конференције изасланика одбране Републике Србије, одржаном данас у Дому Гарде на Топчидеру, присуствовали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

Важнији линкови

Пратите нас