3_3_2023_Dan_VOA_naslovna.jpg

Обележен Дан Војнообавештајне агенције

03. 03. 2023

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас свечаности поводом обележавања Дана Војнообавештајне агенције у Великој ратној сали Старог Генералштаба.

Свечаности су присуствовали први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, народни посланик Игор Бечић, представници Министарства унутрашњих послова, представници Безбедносно-информативне агенције као и ветерани Војнообавештајне агенције.

Честитајући празник припадницима ВОА, министар Вучевић је пожелео да и даље наставе да раде у циљу одбране и заштите државних и националних интереса.

- Да изнад свега штитите државне интересе, да штитите, чувате и промовишете националне интересе Републике Србије, свих њених грађана, али и целокупног српског народа и да водите рачуна у оквиру ваше надлежности и делокруга по питањима из ресора Министарства одбране и Војске Србије – истакао је министар Вучевић.

Он је изразио посебно задовољство јер су на свечаности присутни и изасланици одбране из 27 држава, али и војни представници дипломатских мисија при УН, ОЕБС и НАТО, први пут овако окупљени, чиме овај празник, како је нагласио, добија пун капацитет.

- Размена информација и искустава, сагледавања анализе и закључака је нужно потребна нашој држави, посебно имајући у виду свеукупни амбијент и околности које нас окружују. Никада нису једноставне околности у Србији или за Србију. Није то никакава новина, то је један, нажалост историјски континуитет, али рекао бих да су догађаји који су актуелни нешто сложенији, свакако изазовнији – нагласио је министар Вучевић.

Указујући на важност њиховог рада, министар одбране је подсетио на дешавања која су обележила претходних неколико година на светском нивоу, а која нико вероватно није могао да потпуно предвиди или сагледа, као што су пандемија вируса ковид и сукоб у Украјини.

Посебно је непопуларно, нагласио је министар Вучевић, бити оно што ми са поносом истичемо - војно неутрална држава.

- Немамо права на одустајање, морамо да радимо максимално, чувамо државне и националне интересе, да будемо мудри, да оно што би рекао Милош Обреновић „претекнемо кроз мутна времена“, да сачувамо државу, да сачувамо народ, да имамо одговоре на све изазове, а да на оне изазове на које можда није лако или није могуће одмах дати одговор добијемо времена да оснажимо и да можемо да одговоримо – рекао је министар Вучевић.

Министар одбране је поручио да је поносан на све што су припадници ВОА радили, не само претходне године, већ и деценијама уназад.

- Веома сам захвалан и свим некадашњим припадницима ВОА и веома поносан на државну политику коју представља, персонификује пре свега председник Републике Александар Вучић  као врховни командант и позивам вас поштовани припадници Војнообавештајне агенције да наставите у наредном периоду још снажније да радите, да се борите још одлучније за Србију, за српске интересе, да наставите да отварате војна изасланства, све оно што сте дефинисали у вашим плановима. За похвалу је и да смо отворили два нова војна изасланства у Шпанији и Либану – нагласио је министар Вучевић.

Он је, такође, указао и на значај сарадње са Министарством спољних послова у раду наших изасланстава широм света.

- Честитајући вам празник, још једном да поновим пре свега припадницима Војнообавештајне агенције – част и поштовање према свима, љубав само према Србији. Живела Војнообавештајна агенција и живела наша отаџбина Србија – поручио је министар Вучевић.

Директор ВОА генерал-мајор Зоран Стојковић нагласио је да су се околности у свету промениле, да су сложене и да нас најтежи изазови као државу тек очекују те да „морамо да радимо још брже, боље, успешније“ да бисмо сви заједно, јединствени учествовали у одбрани наших виталних, државних и националних интереса. Поздрављајући изасланике одбране Србије, директор ВОА истакао је да су сви они пажљиво бирани, да су се усавршавали у земљи и иностранству, у веома широком спектру специјалности.

- Прва су линија одбране безбедности наше државе и могу да нам служе за понос. Захвалио бих нашем највишем државном руководству, пре свега председнику Републике и врховном команданту Војске Србије Александру Вучићу и министру одбране, који су нам помогли да подмладимо и осавременимо Агенцију и да на квалитетан начин извршавамо наше постављене задатке, истакао је генерал Стојковић и поручио да ће одбрана интереса Министарства одбране и Војске Србије, као и националних државних интереса у иностранству и убудуће бити императив у раду ВОА.

Војнообавештајна агенција обележава свој дан у знак сећања на 5. март 1884. године, када је у оквиру реорганизације и модернизације српске војске донета Уредба о ђенералштабној струци, којом је у оквиру Оперативног одељења Главног ђенералштаба формиран Спољни одсек.
 


Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас