DanVoa20160303_1.jpg

Обележен Дан Војнообавештајне агенције

03. 03. 2016

Београд, 03. март – Поводом обележавања Дана Војнообавештајне агенције (ВОА) у згради Старог Генералштаба вечерас је одржан свечани пријем.

Ове године се први пут слави Дан ВОА 5. марта у знак сећања на 1884. годину када је формиран Спољни одсек у оквиру Оперативног одељења Главног Ђенералштаба, чиме је по први пут у модерној српској држави институционално заокружена војнообавештајна делатност.

Директор ВОА бригадни генерал Славољуб Дабић рекао је да су задаци ВОА и данас исти, као и пре више од једног века, откривање претњи и лоших намера, спречавање изненађења и правовремено информисање државног и војног врха. Истакао је да је рад Агенције у протеклом периоду обележило интензивно ангажовање свих њених капацитета на испуњавању задатака у складу са спољнополитичким и одбрамбеним интересима Републике Србије.

„У циљу пружања подршке државном и војном руководству припадници ВОА свакодневно марљиво раде на прикупљању обавештајних сазнања о ризицима и претњама из иностранства усмереним против наше земље“, рекао је генерал Дабић.

Он је додао да Агенција континуирано прати и извештава о кризама и регионима где су ангажовани или се планира ангажовање припадника МО и ВС у мултинационалним операцијама, пружајући им тиме обавештајну подршку при реализацији постављених задатака. Директор ВОА истакао је да у складу са војнодипломатском функцијом Агенције, изасланици одбране РС у 22 државе на достојанствен начин представљају МО и ВС као кредибилне и поуздане партнере као и да је поносан на чињеницу да ВОА и њени припадници одговорно и у складу са законом, на професионална начин штите националне интересе Србије.

„Војнообавештајна агенција, као носилац обавештајне функције у систему одбране Републике Србије сачувала је оно највредније а то су пре свега људи са интегритетом, знањем, искуством, тимским духом и жељом да увек буду корак испред догађаја“, оценио је бригадни генерал Дабић. Агенција је својим радом допринела стабилности система одбране и безбедности Србије и њених грађана а у наредном периоду ће, у складу са економским могућностима, бољом организацијом и оспособљавањем постојећих кадрова, подићи ниво оперативних и функционалних способности како би још ефикасније одговорила новим изазовима.

„Војнообавештајна агенција и њени припадници ће и у будућности наставити да буду прва линија одбране Србије. Наш циљ је јасан – модерна и снажна обавештајна функција у систему одбране Републике Србије, а врхунски приоритет очување безбедности Р. Србије“, закључио је директор ВОА.

Пријему су присуствовали министар одбране Зоран Ђорђевић, представници извршне, судске и законодавне власти, начелник Генерлаштаба ВС генерал Љубиша Диковић, представници Министарства одбране Р. Србије и Војске Србије, МУП, војнодипломатског кора, гости из јавног и културног живота, као и представници медија.


Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 29.03.2019. | Саопштење о трибини о НАТО агресији

    У складу са Програмом обележавања 20 година од одбране од НАТО агресије, изасланици одбране Републике Србије су у протеклом периоду организовали низ догађаја

  • 12.03.2019. | Пуковнику Рашети француски орден Националног реда за заслуге

    Некадашњем изасланику одбране Републике Србије у Републици Француској пуковнику Зорану Рашети уручен је орден Националног реда за заслуге, у рангу витеза

  • 09.03.2019. | Министар Вулин на Конференцији изасланика одбране

    Састанку у оквиру Конференције изасланика одбране Републике Србије, одржаном данас у Дому Гарде на Топчидеру, присуствовали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

Важнији линкови

Пратите нас