Saopstenje sa prijema za dan VOA 01_03_Naslovna.jpg

Обележен Дан Војнообавештајне агенције

01. 03. 2017

Поводом Дана Војнообавештајне агенције (ВОА) у Великој свечаној сали Дома Гарде на Топчидеру вечерас је одржан пријем, коме су присуствовали генерални секретар председника Републике Србије Недељко Тењовић, изасланик председника Милорад Симић, државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, помоћница министра одбране Радмила Јагодић, представници Министарства одбране и Војске Србије, дипломатског кора, верских заједница, као и многобројни гости.

Дан ВОА 5. март обележава се у част сећања на исти датум 1884. године када је формиран Спољни одсек у оквиру Оперативног одељења Главног Ђенералштаба, када је први пут у српској држави институционално детерминисана војнообавештајна делатност.

Поводом трагичног догађаја који се десио 28. фебруара т. г. у ТРЗ Крагујевцу, у коме је живот изгубио потпуковник Мирослав Перишић, заменик директора Војнообавештајне агенције пуковник Зоран Стојковић, на почетку обраћања, позвао је присутне да минутом ћутања одају почаст трагично настрадалом колеги који је дао живот часно обављајући своју дужност. Такође, нагласио је да су мисли свих вечерас са породицама несталих колега капетана Дарка Костића и цивилних лица Дејана Ковачевића и Жељка Николића, а свим колегама повређеним у несрећном догађају у Крагујевцу пожелео је брз и успешан опоравак.

У наставку обраћања, заменик директора ВОА пуковник Зоран Стојковић је рекао да су током 133 године постојања службе њени припадници настојали да иду у корак са цивилизацијским и друштвеним токовима и да допринесу развоју војне мисли. Истакао је да су припадници службе допринели опстанку нашег народа и дали немерљив допринос успесима славне српске војске.

„Једина непромењива за све ове године је била наша мисија. Како некада тако и данас, ВОА је одговорна за откривање процеса и догађаја у окружењу који представљају потенцијалну претњу по безбедност Републике Србије, ради правовременог информисања државног и војног врха са циљем спречавања угрожавања наших безбедносних и одбрамбених интереса“, истакао је пуковник Стојковић.

У том контексту, нагласио је да „Агенција свакодневно прати и кризна жаришта у свету са тежиштем на оне регионе где су у оквиру мултинационалних операција ангажовани припадници Министарства одбране и Војске Србије“. Пуковник Стојковић је додао да самопрегорном раду Агенције несумњиво доприноси професионални склад у колективу сатканом од све више младих оба пола и искусних припадника.

Заменик директора ВОА је оценио „да ће будућност Републике Србије сигурно бити пуна изазова, како „старих“ са којима смо се већ суочавали, тако и нових, све сложенијих и неизвеснијих“. Да би им се Агенција и даље успешно супротстављала, наставиће континуирано организационо јачање и модернизовање, уз праћење светских трендова али и ангажовањем најбољег и задржавањем постојећег кадра. При томе ВОА ће бити усмерена ка будућности, не занемарујући своју богату традицију.

На крају је пуковник Стојковић поручио да „имајући у виду капацитете Војнообавештајне агенције, квалитет њених припадника, као и велику подршку државног и војног руководства коју имамо за наш рад, уверен сам да ћемо дати свој допринос у очувању безбедности Р. Србије„.


Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 29.03.2019. | Саопштење о трибини о НАТО агресији

    У складу са Програмом обележавања 20 година од одбране од НАТО агресије, изасланици одбране Републике Србије су у протеклом периоду организовали низ догађаја

  • 12.03.2019. | Пуковнику Рашети француски орден Националног реда за заслуге

    Некадашњем изасланику одбране Републике Србије у Републици Француској пуковнику Зорану Рашети уручен је орден Националног реда за заслуге, у рангу витеза

  • 09.03.2019. | Министар Вулин на Конференцији изасланика одбране

    Састанку у оквиру Конференције изасланика одбране Републике Србије, одржаном данас у Дому Гарде на Топчидеру, присуствовали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

Важнији линкови

Пратите нас