05_03_2024_Dan_VOA_01.jpg

Обележен Дан Војнообавештајне агенције и 140 година војнообавештајне службе

05. 03. 2024

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, заједно са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, присуствовао је данас свечаности поводом обележавања Дана Војнообавештајне агенције и 140 година од оснивања војнообавештајне службе у Дому Гарде на Топчидеру.

Том приликом, директор Војнообавештајне агенције генерал-мајор Зоран Стојковић, поводом јубилеја и празника, уручио је плакете министру Вучевићу и начелнику Генералштаба генералу Мојсиловићу.

Министар Вучевић, честитајући јубилеј, истакао је да 140 година постојања и континуитета представља велику част, али још већу одговорност и обавезу.

- Чињеница да сте једина обавештајна агенција у Републици Србији доводи вас у шири контекст него што је то само војна компонента, односно Министарства одбране и верујем да сте тога свесни. Заједнички смо радили претходних година на јачању ВОА, пре свега, људским капацитетима и то је оно што је највећи изазов за све нас да и даље имате најбоље припаднике, људе који су, пре свега, мотивисани да се баве тим позивом, јер ово није класичан посао – нагласио је министар одбране.

Он је рекао да је посебно поносан на отварање нових адреса за војне изасланике, на различитим континентима, што је заједнички рађено са председником државе, Владом и Министарством спољних послова.

- Тиме смо показали да држава Србија води рачуна о заштити својих државних и националних интереса. Верујем да ћемо тим путем наставити и у наредном периоду, пре свега водећи рачуна где би требало да буду следеће адресе војних изасланика, гледајући шта су наши државни и национални интереси, где наша наменска индустрија може да буде конкурентна или где је земља пријема у различитим аспектима интересантна за нас – рекао је министар Вучевић.

Говорећи о значају рада припадника те Агенције, министар одбране нагласио је да су припадници ВОА често изван пажње јавности, али суштински је неотуђиви и веома битан део система одбране.

- Честитам свим припадницима ВОА, активним и онима који су радили претходних година, на свему што сте радили, на одбрани наше државе. Ви сте први на тој линији одбране, ненаоружане, али веома битне у смислу прикупљања информација и свега онога што је битно за нашу државу – рекао је министар одбране.

Он се осврнуо и на наше државне и националне интересе данас, као и на безбедност наше државе видећи их као угрожене, пре свега “због сепаратизма који имамо на простору Косова и Метохије, али и бројних других активности других држава које не поштују оно што код себе поштују”.

- То је територијални интегритет и суверенитет наше државе. Оно што се признаје свима, само се нама не признаје. И то нам се сервира како би требало да се сагласимо са тиме, јер не задуго после тога би „угледали светлу будућност и достигли неке невиђене резултате“. Наша је обавеза да чувамо државу, да чувамо наш народ, пре свега наш народ на Косову и Метохији, али и да помажемо нашем народу ма где да живи, чувајући Србију. Нимало лак период је пред нама, стога задатак Војнообавештајне агенције биће веома изазован, захтеваће много одрицања, ангажовање озбиљних професионалаца, људи који живе и раде за Србију и спремни су да, ради очувања наших интереса, ураде све што је потребно – истакао је министар Вучевић.

Министар Вучевић пожелео је свим припадницима ВОА да добро раде и да чувају Србију као што ју је та служба чувала претходних 140 година и поручио да припадници Војнообавештајне агенције морају да имају патриотизам највишег степена, јер то није посао – то је позив да се чува и брани своја држава.

Директор ВОА генерал-мајор Зоран Стојковић подсетио је да је 5. марта 1884. године на чело српске војнообавештајне службе стао чувени ђенералштабни потпуковник Радомир Путник.

- Има доста симболике у томе да је управо човек који је касније био начелник Штаба Врховне команде, начелник Главног ђенералштаба, министар војни и ратник без премца био први руководилац обавештајне службе у српској војсци. Веома смо поносни на ту генерацију наших предака која је, вођена патриотизмом и љубављу према отаџбини, оставила неизбрисив траг у историји и поднела највећу жртву за слободу Србије - истакао је директор ВОА и додао да су траг у времену оставиле и наредне генерације обавештајаца.

Он је рекао да су сукоби у свету, сајбер напади, миграције, деловање екстремистичких и терористичких група, такође, део савремених безбедносних изазова са којима се свакодневно сви суочавамо.

- Србија као географски мала, али за нас највећа земља, и те како осећа последице сукобљавања великих сила и свих актуелних догађаја који се одвијају у нашем како ближем тако и далеком окружењу. Максималним ангажовањем свих потенцијала, настојали смо да правовременим, тачним информацијама и проценама помогнемо нашем државном и војном руководству у успешном вођењу наше отаџбине у овим турбулентним и тешко предвидивим временима - рекао је генерал-мајор Стојковић и том приликом истакао да се патриотизам најбоље доказује у тешким временима, јер су за српског обавештајца љубав према отаџбини и позиву изнад свега.

На данашњој свечаности плакете су додељене и првом потпредседнику Владе и министру спољних послова Ивици Дачићу, министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу у чије име је плакету примио државни секретар др Данило Стевандић, у име Војнобезбедносне агенције плакету је примио пуковник Жарко Нешић, а плакета поводом Дана ВОА уручена је и вршиоцу дужности директора Безбедносно-информативне агенције Томиславу Радовановић у чије име је плакету примио Бојан Јоцић, као и Александру Вулину.

Свечаности су присуствовали министри у Влади, народни посланици, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије, представници верских заједница, војнодипломатског кора, институција и бројни гости.

У оквиру обележавања празника и јубилеја, припадници ВОА обележили су свој дан и свечаношћу којој су присуствовали активни и пензионисани припадници те агенције, а којима су поводом празника уручене и плакете. Делегација ВОА, коју је предводио заменик директора Агенције пуковник Дејан Пајић, положила је венац на гроб војводе Радомира Путника, првог руководиоца службе, чију традицију данас баштини ВОА.


Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас