Војнообавештајна агенција у свом раду реализује две основне функције:

 • обавештајно-оперативну и
 • дипломатску функцију у области одбране.
Обавештајно-оперативна функција се обавља у војнообавештајним центрима ВОА.
 
Дипломатска функција у области одбране извршава се у изасланствима одбране, у складу са законима и Бечком конвенцијом о дипломатским односима.
 
У систему одбране постоји и обавештајно-извиђачка функција (подфункција), која се реализује преко Управе за обавештајно-извиђачке послове (Ј-2) Генералштаба Војске Србије.
 
Војнообавештајна агенција подржава обавештајно обезбеђење Војске Србије тежишно на стратегијском нивоу, које се односи на индикације и упозорења, обавештајну припрему простора ангажовања, разумевање ситуације, припрему и заштиту снага. Подршка заштити снага нарочито је важна у мултинационалним операцијама у иностранству.
 
Да би се обезбедила благовремена подршка Војсци Србије у реализацији стратегијског обавештајног обезбеђења, успостављен је адекватан обавештајни систем, којим се организује рад стручних органа ВОА и обавештајних елемената Војске тако да сачињавају функционалну целину у подршци националним интересима Републике Србије и ангажованим снагама. 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

 • 24.12.2018. | Завршена Радионица о отвореним изворима

  Директор Војнообавештајне агенције бригадни генерал Зоран Стојковић доделио је у петак, 21. децембра, сертификате полазницима Радионице о употреби података

 • 21.12.2018. | Седница Одбора за контролу служби безбедности

  Одбор за контролу служби безбедности, на седницама затвореним за јавност, одржаним 21. децембра 2018. године, разматрао је и усвојио извештаје о раду Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције, за претходни период.

 • 11.12.2018. | Сарадња са Радио-телевизијом Србије

  Полазници Програма стручног усавршавања за рад у изасланствима одбране, који спроводи Војнообавештајна агенција, посетили су 5. децембра Радио-телевизију Србије.

Важнији линкови

Пратите нас