20180530_naslovna.jpg

Посета родној кући Живојина Мишића

30. 05. 2018

Припадници Војнообавештајне агенције посетили су 22. маја родну кућу војводе Живојина Мишића у месту Струганик, у општини Мионица код Ваљева.

Домаћин меморијалног комплекса у Струганику и рођак чувеног српског војводе Миодраг Мишић испричао је гостима занимљиве и мање познате детаље из биографије Живојина Мишића, са посебним освртом на његове славне војничке подвиге током Првог светског рата, који се и данас изучавају у војним школама широм света.

Красили су га чврстина карактера и оптимизам, па није ни чудо што се његове чувене речи ко сме тај може, ко не зна за страх, тај иде напред и данас често наводе. Војвода Мишић говорио је да је живот борба, и да није имао такве особине, вероватно би и исходи битака које је водио били другачији“, рекао је Миодраг Мишић.

Припадници ВОА обишли су потом тематску поставку, која прати живот и дело војводе Мишића од детињства до смрти, и састоји се од етнолошког и историјског дела.

Пуковник Данко Штрбац уручио је Миодрагу Мишићу медаљон ВОА, у знак захвалности за исказано гостопримство.

Припадници Војнообавештајне агенције поносни су на војводу Мишића, а данашња посета нас је подсетила на његову храброст и изузетан војнички дух, који је вечна инспирација војницима и официрима наше војске, нагласио је пуковник Штрбац.

Посета родној кући Живојина Мишића организована је поводом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата, са циљем неговања традиције и развијања морала у МО и ВС.

Припадници ВОА обишли су и манастир Лелић, задужбину владике Николаја Велимировића, који се такође налази у околини Ваљева.


Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 29.03.2019. | Саопштење о трибини о НАТО агресији

    У складу са Програмом обележавања 20 година од одбране од НАТО агресије, изасланици одбране Републике Србије су у протеклом периоду организовали низ догађаја

  • 12.03.2019. | Пуковнику Рашети француски орден Националног реда за заслуге

    Некадашњем изасланику одбране Републике Србије у Републици Француској пуковнику Зорану Рашети уручен је орден Националног реда за заслуге, у рангу витеза

  • 09.03.2019. | Министар Вулин на Конференцији изасланика одбране

    Састанку у оквиру Конференције изасланика одбране Републике Србије, одржаном данас у Дому Гарде на Топчидеру, присуствовали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

Важнији линкови

Пратите нас