01_03_2018_Dan_Voa_Naslovna.JPG

Министар Вулин: Партнери смо свима, слуге нисмо никоме

02. 03. 2018

У Свечаној сали Дома Гарде на Топчидеру синоћ је одржана свечаност поводом обележавања 5. марта - Дана Војнообавештајне агенције.
Пријему су присуствовали министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума, министри у Влади Србије, представници Народне скупштине, државних институција, верских заједница, војнодипломатског кора, као и представници Министарства одбране и Војске Србије.

Министар Вулин је, том приликом истакао да Војнообавештајна агенција наставља славну традицију војних обавештајаца и војних дипломата.

- Велика су имена која су ову земљу и њен народ некада представљала, а некада заступала пред моћним и снажним непријатељем. Без наших обавештајаца, баш и као и наших дипломата, историја наше војске се не би писала тако златним и тако славним словима. У свим ратовима које смо водили, а водили смо их без своје воље, на туђу жељу, због силе и неправде, били смо корак испред оних који су ратове водили. И у Балканским ратовима, и у Првом светском рату, наши обавештајци су знали куда и одакле ће се ударити на Србију, баш као што је читав народ слутио и осећао да се зло спрема и да се злу нећемо моћи измаћи, али да ћемо моћи да станемо испред њега. У мирним временима, они су били и јесу дипломате који високо проносе славу наше војске, онога што производимо, онога што нудимо, онога што желимо да научимо од других, баш као што желимо да други науче од нас – истакао је министар одбране.

Према његовим речима, свет се мења, и не мења се на боље и није ништа боље и сигурније место, и ма како изгледало на лепим и удобним дипломатским пријемима, стара, а често и нова непријатељства постоје и сигурна су колико и сакривена.

- У свету, у коме, све изгледа унапред договорено, сигурно, у свету у коме велики и моћни изгледају сами по себи непобедиви и сигурни, није све дипломатија. Нешто је, а могу рећи и претежно је обавештајни рад и борба да се заштити оно што не сме да се сазна, али и да се сазна оно што други сматрају да треба да чувају само за себе, а тиче се наше војске, наше земље и нашег народа. Само војне дипломате и војни обавештајци мога да сачувају своју земљу, свако на свом послу, када треба и колико треба – нагласио је министар Вулин.

Партнери смо са многима, додао је он, често са великима и моћнима, умемо да поделимо, умемо да сазнамо, да препознајемо заједничке непријатеље човечанства.

- Партнери смо са свима, слуга нисмо никоме и ничија величина ни сила нису довољно оправдање да учинимо било шта против сопствених интереса, против наше слободе, наше независности, нашег начина живота. Партнери смо са многима, слуге нисмо никоме. Нема те величине, нема те снаге, нема те бројности, нема тог богатства због кога ћемо одступити од политике војне неутралности, од љубоморног чувања сопствене територије, од жеље да наш народ буде сигуран и миран. Велике далеке светске олује заслужују наше сазнање, наше обавештавање, велике и далеке светске олује заслужују да знамо све о њима, али да будемо довољно далеко од њих, када год нису близу наших граница. Ми јесмо поуздан и сигуран партнер који држи реч и на кога се може ослонити у сваком тренутку, без обзира да ли је у питању мигрантска криза, борба против тероризма, борба против организованог криминала, али нико не сме и не може да помисли да су довољно велики и довољно моћни и довољно јаки да ми постанемо њихове слуге и да одступамо од сопствених интереса – нагласио је министар Вулин.

Он је, такође, истакао да докле год Србија има овакву Војску, дипломате и обавештајце, може да буде сигурна и мирна, поуздана у себе и дане који долазе, дани који јесу тешки, дане који умеју, и буду, и биће све тежи, али дане у којима ћемо као и у прошлости, моћи да се ослонимо на своју војску, на најбоље од њих, на оне који ће да нас заступају, али и да сазнају пре оних који би овом народу и овој земљи нанели зло.

- Кажу да у свету не постоје трајна пријатељства, већ само интереси. Ми немамо већег интереса од слободе, независности, сигурности ове земље и њених људи. Живела Војска Србије! Живела Србија – поручио је министар Вулин на крају свог обраћања.

Заменик директора Војнообавештајне агенције пуковник Зоран Стојковић, уз подсећање на историјат војнообавештајне делатности на овим просторима, нагласио је да је правовремено информисање државног и војног руководства и заштита безбедности и интереса Републике Србије свакодневни посао припадника ВОА.

- Подржавамо активности Војске Србије и њене мисије, укључујући и све обимније ангажовање њених припадника на кризним подручјима у свету. Посао који обављамо није једноставан, али јесте изазован, тражи пуну посвећеност, храброст и, пре свега, патриотизам. Због тога бих желео да одам признање својим колегама који су заслужни за резултате Агенције – нагласио је пуковник Стојковић додајући да је поносан на чињеницу да ВОА и сви њени припадници на професионалан начин, поштујући законске оквире, штите националне интересе Србије и њене грађане.

Он је, такође, истакао да се карактер безбедносних изазова драстично променио у 21. веку и, у складу са тим, рад Агенције у протеклом периоду обележило је интензивно ангажовање свих њених капацитета на испуњавању задатака у складу са спољнополитичким и одбрамбеним интересима наше земље.

Према његовим речима, Република Србија данас има 22 изасланства одбране и, што је најважније у свим важним светским центрима и земљама региона.

- Обављајући војнодипломатску функцију, ВОА се стара да наши војни изасланици достојно представљају Републику Србију, заступају интересе Министарства одбране и Војске Србије у иностранству и доприносе развоју војно - војне сарадње. Како бисмо одговорили на изазове времена који су пред нама, наставићемо да организационо јачамо, да се модернизујемо и пратимо светске трендове у обавештајном раду. Државно и војно руководство уверавамо да ће ВОА и сви њени припадници и убудуће бити прва линија одбране Републике Србије – закључио је пуковник Стојковић.

Ове године, ВОА обележава и значајан јубилеј – 140 година војно-дипломатског представљања Србије, а Дан Војнообавештајне агенције обележава се у знак сећања на 5. март 1884. године, када је Уредбом о ђенералштабној струци у оквирима Оперативног одељења Главног Ђенералштаба формиран Спољни одсек, чији је задатак био „проучавање земље и војске европских и суседних држава“.
 

 

Обраћање министра одбране

Обраћање министра одбране
 
 

Обраћање заменика директора ВОА

Обраћање заменика директора ВОА
 
 

Прослава Дана Војнообавештајне агенције

Прослава Дана Војнообавештајне агенције
 


Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 09.07.2019. | Седница Одбора за контролу служби безбедности

    Одбор за контролу служби безбедности, на седницама затвореним за јавност, одржаним 9. јула 2019. године, разматрао је и усвојио извештаје о раду Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције за претходни период.

  • 14.06.2019. | Састанак министра одбране са будућим изасланицима одбране

    Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са официрима Војнообавештајне агенције, који ће у наредном периоду преузети дужност изасланика одбране Републике Србије у иностранству.

  • 14.06.2019. | Пријем код патријарха Иринеја

    Његова светост патријарх српски господин Иринеј примио је 12. јуна 2019. године у Српској патријаршији у Београду делегацију Војнообавештајне агенције на челу са директором бригадним генералом Зораном Стојковићем.

Важнији линкови

Пратите нас